Atelier de gândire critică pentru liceeni (14-17 ani) (29 iulie – 2 august)

Organizator: Fundatia Calea Victoriei
nou

Întâlnirile au loc zilnic: luni 29, marţi 30, miercuri 31 iulie şi joi 1, vineri 2 august, de la 16.30-18.00.


Oamenii folosesc limbajul în fiecare zi pentru a acţiona. Fie că dăm sfaturi, că le spunem altora ce ne dorim să facă, întrebăm pentru a obţine o informaţie, sau că vorbim doar pentru a face conversaţie, folosim limbajul pentru a crea un anumit sens în mintea altuia sau în propria minte.


Această acţiune de a crea sens în mintea altora este deseori problematică, pentru că aşteptările pe care le avem de la ceilalţi şi de la propria persoană nu sunt împlinite în realitate şi în actul propriu-zis. Nu există persoană care să nu fi fost prost înţeleasă cel puţin o dată în viaţă, iar consecinţele să fi fost notabile.


Atelierul aduce participanţii într-un scenariu în care îşi pot exersa competenţele de raţionalitate pentru a descoperi ce anume pot îmbunătăţi ca să comunice mai fluent, calm, precis.


Atelierul de gândire critică pentru liceeni gravitează în jurul artei interogării. Cursanţii învaţă să aibă o gândire independentă, ceea ce poate fi obţinut doar prin abilitatea de a formula întrebări precise cărora nu le e frică să conteste orice idee vehiculată în jur.


Eşecurile în comunicare apar din cauza tendinţelor de a ne grăbi în vorbire. Se întâmplă, din grabă sau din cauza emoţiilor, să nu înţelegem ce ni se spune şi să compensăm prin a „întoarce vorba după cum ne convine”, de a face presupuneri deplasate, fără a le verifica. Formăm chiar, conştient sau nu, pseudo-argumente pentru a scăpa dintr-o discuţie neplacută.


1Identificarea presupunerilor ascunse în ceea ce spune o persoană. Fundamentul unei discuţii raţionale este înţelegerea intenţiei celeilalte persoane – ce vrea ea de fapt să spună.

Întâlnirea antrenează abilitatea de a înţelege caracteristici ale atitudinii persoanei respective în baza afirmaţiilor sale. Scopul întâlnirii este de a ieşi din graniţele propriei minţi şi de a înţelege perspectiva mereu străină a celuilalt.


2 şi 3. Tipuri de întrebări şi tehnici de formulare. Întrebarea este instrumentul prin care o persoană poate extrage adevărul din conştiinţa altei persoane, cu sau fără voinţa acesteia. Majoritatea neînţelegerilor au loc din cauza unor formulări deficitare ale întrebărilor pe care ni le adresăm între noi. Nu de puţine ori apar conflicte, din cauza diferenţei dintre ce vrei să spui şi ce s-a înţeles de fapt.

Întâlnirea prezintă tipurile intenţionale de întrebări şi exersează abilitatea participanţilor de a formula întrebări eficiente, bine ţintite, care nu subminează intenţia originală a autorului.


4 şi 5. Problematizarea ideilor. Gândirea critică merge pe asumpţia că orice idee poate fi problematizată. Scopul problematizării nu este de a demonstra interlocutorului că se înşală sau că are o problemă cognitivă, ci de a strămuta interlocutorul din zona sa de confort conceptual. Acest obiectiv este atins prin a arăta interlocutorului, sub forma unei întrebări, că o idee opusă ideii sale este la fel de convingătoare precum a sa.

Întâlnirea îi familiarizează pe cursanţi cu această tehnică raţională de problematizare. Scopul este de a insufla participantului încredere în propria gândire, răbdare în faţa unei persoane nervoase şi detaşare atunci când se confruntă cu discuţii conduse de afect şi nu de raţionament.

 
Lector Andrei Simionescu-Panait
Data incepere 29 Iulie 2019
Ora curs 16:30
Numar ateliere 5
Frecventa zilnic: luni-vineri; 29 iulie - 2 august (o întâlnire are 1h 30)
Tip Practic
Varsta Minima 14 ani
Varsta Maxima 17 ani
Cost 300 de lei (total pentru 5 întâlniri)
Loc fundație, str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București
Numar maxim persoane 12
Cod Produs: GandireCritica Ai nevoie de ajutor? 0749.273.854
  • Descriere
  • Review-uri (0)

Fundaţia Calea Victoriei 2007 este o instituţie culturală independentă care concepe o mare varietate de cursuri şi evenimente interactive în domenii umaniste şi culturale pentru tineri şi adulţi. De 10 ani Fundaţia inspiră prin arte şi cultură şi susţine tinerii talentaţi, reuşind să ducă o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale şi devenind o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători şi artişti s-au format ca lectori.
 


Peste 50 000 de cursanţi au participat la proiectele fundaţiei şi peste 2000 de tineri au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate).

Atelierele se desfăşoară într-o atmosferă relaxată, non-conformistă şi interactivă, care face posibilă învăţarea cu plăcere – fără restricţii, examene sau catedră. Activitatea fundaţiei a început în ianuarie 2008, având ca prim lector pe dl. Neagu Djuvara.
 

Foto: Sandra Ecobescu (preşedinte), Irina Grigore (membru fondator) şi dl. Neagu Djuvara, primul profesor cu care s-au lansat cursurile fundaţiei în ianuarie 2008.


Principalul obiectiv al fundaţiei este să ofere şansa tinerilor şi copiilor (cu sau fără mijloace materiale), elevi sau studenţi, de a participa gratuit la evenimentele şi cursurile fundaţiei în domenii de cultură generală


Proiectele fundaţiei contribuie la formarea şi dezvoltarea personală a publicului său, folosind metode interactive, şi completează educaţia oferită de şcoală şi facultate, încurajînd tinerii să urmeze profesii umaniste şi artistice.


Spre deosebire de educaţia tradiţională, concentrată pe colectarea de informaţii, fără a avea ca rezultat un sistem articulat de gândire sau o cultură generală solidă, cursurile fundaţiei pun un accent deosebit asupra creativităţii şi dialogului deschis dintre profesor şi cursant.
 


Lectorii fundaţiei sunt personalităţi ale vieţii culturale, profesori, cercetători sau artişti din diverse domenii, care prezintă subiectele propuse în mod original, carismatic şi în dialog cu cursanţii. Menţionăm câteva nume: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu, Dan C. Mihăilescu, Mihaela Irimia, Tiberiu Soare, Mirel Bănică, Mario Barangea, Filip Iorga şi alţii.


O parte dintre lectori sunt tineri masteranzi, cercetători şi doctoranzi din domenii umaniste, care au şansa de a preda şi de a se dezvolta profesional. În acest fel, fundaţia susţine şi promoveaza tineri absolvenţi entuziaşti şi bine pregătiţi. 


Tinerii artişti colaboratori  – muzicieni, artişti plastici, actori, scriitori – beneficiază de sprijinul permanent al fundaţiei. Printr-o formulă fermă şi constantă de promovare din partea fundaţiei, artiştii se bucură de o mare vizibilitate. Totodată, periodic au loc evenimente dedicate în totalitate activităţii artistice şi creaţiilor acestor tineri talentaţi: conferinţe, lansări de carte, expoziţii, recitaluri de muzică clasică şi de operă etc. 
 

Foto: Curs Andrei Pleşu, Ce ştie şi ce nu ştie Socrate, 20 iunie 2008.


Cursurile şi atelierele fundaţiei sunt axate pe următoarele domenii: Antropologie şi Folclor, Arte plastice, Arhitectură şi Istoria Artei, Astronomie, Bucureşti – istorie, patrimoniu şi artă, Cinematografie şi Teatru, Istoria Costumului şi Modă, Design interior, Dezvoltare personală, Filozofie şi Istoria religiilor, Fotografie, Istoria României şi universală, Jurnalism şi Scriere Creativă, Muzică clasică şi contemporană, Literatură.


Obiectivele fundaţiei sunt:

  • organizarea unor întâlniri memorabile pentru tineri / adulţi cu personalităţi marcante din viaţa culturală
  • stabilirea unui dialog viu şi creativ între lectori/invitaţi şi cursanţi
  • prezentarea unor modele umane şi profesionale care să contracareze efectul puternic, deseori negativ, al televiziunii şi al mass media asupra tinerilor
  • pregătirea tinerilor pentru domenii umaniste, orientare profesională
  • facilitarea accesului la cultură şi educaţie a copiilor şi tinerilor care provin din familii cu probleme sociale, pentru aceştia existând gratuităţi şi programe speciale
  • derularea unor evenimente şi cursuri gratuite la Centre de zi pentru copii şi tineri
  • promovarea patrimoniului material şi imaterial al Bucureştiului


Ce spun cursanţii :

Scrie un review


Suport clienti 9:00 - 18:00

0749.273.854 contact@edumarket.ro
close

A fost adaugat cu succes in cosul tau de cumparaturi!

Vezi cosul Trimite comanda
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat in wishlist!